KURDISKE ”TERRORBØRN” I TYRKISKE FÆNGSLER

I løbet af det seneste år er over 4000 mindreårige kurdiske børn blevet fængslet i Tyrkiet, dømt efter landets skrappe antiterrorlovgivning af domstole for voksne. Børnenes forbrydelser består i stenkast og deltagelse i demonstrationer ved blandt andet fejringen af det kurdiske nytår Newroz. Ca.2700 af dem afsoner fængselsstraffe på op til 8 år. Dette er et kæmpe brud på FN’s børnekonvention, som Tyrkiet skrev under på i 1990, men i praksis aldrig har fulgt. En rapport udgivet af Amnesty International i denne uge bekræfter denne absurde udvikling og opfordrer Tyrkiet til at rette op på disse krænkelser mod børn.

Denne udvikling er alarmerende og alvorlig. Kurdisk Forum opfordrer den danske regering og danske politikere til at fordømme disse hændelser og påtale Tyrkiet.

Vil vil derfor i lighed med Amnesty og mange andre menneskerettighedsorganisationer opfordrer til at Tyrkiet som har ratificeret FN’s Børnekonvention løslader alle de fængslede børn og at  børn der retsforfølges skal blive det ved civile domstole for barn og ikke for voksne. Desuden skal  de børn som blev anklaget efter antiterrorloven før de fyldte 18 år og nu er er fyldt 18 stadig skal omfattes FN’s børnekonvention.

Kurdisk Forum vil følge denne sag og vil i den kommende tid iværksætte initiativer, der skal sætte på fokus disse børns skæbner i de Tyrkiske fængsler.

LÆS PRESSEMEDDELELSE: Systematiske krænkelser af kurdiske børns rettigheder i Tyrkiet‏

LÆS MERE:

”Justice for Children” har iværksat en kampagne ledet af Noam Chomsky, Slovaj Zizek, som har til formål at få Tyrkiet til at frigive børnene og hvis ikke dette imødekommes vil de deltage i en sultestrejke.   

Læs seneste rapport fra 17. Juni 2010 Amnesty:  “All children have rights: End unfair prosecutions of children under anti-terrorism legislation in Turkey”

Andre relevante links:

http://www.jfcadvocacy.org/

http://supportkurds.org/news/turkey-jailing-kurdish-children-to-undermine-dissent/

http://bianet.org/english/children/120039-five-years-imprisonment-for-14-year-old

http://bianet.org/english/english/114600-childrens-situation-in-diyarbakir-prison-is-desperate

http://bianet.org/english/english/113862-children-on-trial-are-a-problem-for-whole-of-turkey